2017. szeptember 6., szerda

Shíva sikertörténete

Shíva 6 éves shar-pei. A Gazdi észrevette, hogy Kedvence kedvetlenebb, lomhább, főleg lépcsőzéskor. Nem sokkal később már fel sem kelt, sőt, minden mozdulat fájdalommal járt. Ekkor az Állatorvos a fizikális vizsgálatot követően MR vizsgálatot rendelt el. Ennek kiértékelése bebizonyította, hogy nyaki porckorongsérv okozta a tüneteket. A diagnózis alapján ventral slot eljárással műtét következett.
- A porckorongsérv műtétek lényege: a csigolyák között található porckorong(ok) különböző elváltozásai nyomást gyakorolnak a gerincvelőre, ami a látható tünetek mellett nagy fájdalommal is jár. Ezt a nyomást (kompressziót) kell megszüntetni. Az operáló szakorvos több műtéti technika közül kiválasztja a leghatásosabbat, aminek segítségével eltávolítja az előesett porckorong maradványait. Megtisztítja továbbá a területet, így megszüntetve a gerincvelőt ért nyomást, így elkezdődhet a regeneráció.-
Kanyarodjunk vissza Shívához! :) A beavatkozást követően Shíva bal mellső lába a bénulás tüneteit mutatta, nyaka feszes és merev volt, balra szegve.
Első találkozásunk alkalmával az alapos állapotfelmérést követően - az állapotfelmérés során nem csak fizikális vizsgálatot végzünk, hanem kikérdezzük a Gazdit esetleges korábbi vagy tartós betegségekről, az alkalmazott gyógyszerekről, táplálékkiegészítőkről - megbeszéljük a terápiás tervet. Shíva esetében egy kényes témáról is beszélnünk kellett. Shíva ünnepien telt alkatát szóba kellett hoznom, mert a terápia sikerességét és tartósságát veszélyeztetik a plusz kilók. Tudom, hogy senki nem szeret fogyókúráról beszélgetni, de a kíméletes és ellenőrzött diéta nem megterhelő és meghozza a várt eredményt!
A terápia:
- Shíva görcsös nyaka és válla lazításához több technikát is segítségül hívtam, mint például a melegítés, a masszázs és elektroterápia.
- a bénult mellső végtag ingerterápiát és nyújtó gyakorlatokat kapott.
- a gerinc teljes szakasza masszázsban részesült.
- passzív mozgatás is fontos része a terápiáknak, jelen esetben is így volt ez. A passzív kimozgatás során a kutya minden végtagjának összes ízületét átmozgatjuk, hogy fitten tartsuk az ízületeket.
- aktív mozgásként először asszisztált ültetést, majd asszisztált állítást gyakoroltuk.
- később már az aktív mozgás instabil eszközökön történt, majd a lépések egységesítése érdekében szlalom és akadály átlépés is palettára került.
Shíva, még bénult bal mellső végtaggal, Gazdi segítségével levegőzik. 
Shíva nem csak tornázott az instabil eszközön :) 
A mellső láb/lábak bénulásáról általánosan elmondható, hogy mozgásképtelenné teszi kedvenceinket. A kutyák súlyviselése 70-80%-ban a mellső lábakat terheli/terhelné, ezért Shívát is ledöntötte a lábáról. A terápia első szakaszában egy helyben tudott csak feküdni, a Gazdi hámja segítségével megemelve a mellkasát, tudta levegőre vinni, vagy a lakásban mozgatni. Ebben a szakaszban minden apró mozzanatot figyeltünk és együtt örültünk minden apró jelnek. A terápia második hetére már pár métert kúszott, a következő héten pedig már pár másodpercre fel tudott állni. Ekkor elkezdtük a mellső lábak intenzív izmosítását, hogy mihamarabb biztonságosan tudjon állni, közlekedni. Szerencsére Shíva is élvezte ezeket a kezeléseket, sőt, hétről-hétre lelkesebben tornázott és feszegette saját határait. Pár hét izomépítés és testtartás javító gyakorlatok után Shíva megtette első, önálló lépéseit! Határtalan öröm volt ez mindannyiunknak! :) Ettől a ponttól kíméletlenül nehezítettük az aktív torna feladatokat - természetesen folyamatosan figyelve és alkalmazkodva Shíva erőnlétéhez és aktuális kedélyállapotához! - A biztonságos lépéseket elérve következett a lépésiskola, amely segítségével beállítottuk a lépések magasságát és hosszát. 
Shíva a terápia alatt leadta a súlyfeleslegét, harcosként küzdött, vidámabb lett és ami a legfontosabb, újra nagyokat sétálhat boldog Gazdájával!
Shíva, maradj mindig ilyen boldog, kitartó és játékos! <3
Shíva tornász babérokra tör :D 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése