2018. augusztus 6., hétfő

Relax my Dog

A hangos nyári záporok idejét éljük. Villámlik, dörög, zuhog, pattognak a cseppek az ablakon, suhanva csapják az autók a felgyülemlett vizet. Rengeteg zaj vesz körül minket. Zivatarokkor a hangok megváltoznak, felerősödnek és újabb hangok csatlakoznak a megszokottakhoz.
Tudom, élnek a világban nagybetűs BÁTRAK. De vajon létezik olyan, akinek dobog a szíve, de nem fél semmitől? Szerintem nem... 0:)
Hogyan is várhatnánk el Kutyáinktól, hogy minden akadályt zökkenőmentesen viseljenek? Persze, ezzel nem azt szeretném sugallni, hogy a félelmet maradéktalanul el kell fogadnunk. Sőt! A félelmet fel kell ismerni és meg kell próbálni elviselhetőbbé tenni.
Képtalálat a következőre: „dogs scary face”
Forrás: https://www.google.hu/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiSt-n6wdjcAhWL_aQKHb22ADgQjRx6BAgBEAU&url=http%3A%2F%2Fdog.offrise.site%2Fscary-looking-dog-breeds%2F&psig=AOvVaw1Bs-1X55Xa6NXQ1O_LARMV&ust=1533647884515696
A kutyák általában nem próbálják palástolni félelmeiket, inkább a maguk eszköztárával tesznek ellene. Hátrálnak, elbújnak, odabújnak, rosszabb esetben menekülőre fogják. Az ijedség mértékétől függően lehetnek enyhébb és extrém esetek is. Ha tudjuk, hogy Kedvencünk rosszul viseli bizonyos tárgyak közelségét, hangokat vagy jelenségeket, érdemes viselkedés terapeutához fordulni.
Nem, Ők nem hétköznapi kutyakiképzők! Különleges technikákkal, szelíd módszerekkel szembesítik Kedvenceinket félelmük tárgyával, hogy el tudják fogadni azt. Jelzik, ha érdemes állatorvost is bevonni a terápiába.
Enyhébb esetekben, vagy amíg eljutunk a számunkra legszimpatikusabb terapeutához, egy kis gyorssegély. Mellékhatások nélkül használható módszer, melynek egyetlen "rossz" vége lehet. Maximum nem hatásos.
Pár évvel ezelőtt Clousi nyugtalanul forgolódott éjszaka, amiért én sem tudtam aludni. Elkezdtem hát az interneten böngészni megnyugvást hozó praktikák után. Ekkor találtam rá a youtube-on a Relax my Dog csatornára. Nálunk 2 percbe telt, amíg Clou mély álomba szenderült a zenéjüktől.
Fizioterápiás alkalmak során is szívesen alkalmazom ezeket a zenéket, amikor el szeretnék lazítani egy félős vagy épp magas energiaszintű Kedvencet. Előfordul természetesen, hogy ekkor sem sikerül teljesen átszellemülnie egy-egy kisállatnak, de a legtöbbször hangos horkolás jutalmazza a zenehallgatást.
Szintén sűrűn javaslom Gazdiknak, hogy viharfélő, szeparációs szorongó kutyáikkal próbálják ki otthon ezeket a kutyáknak kifejlesztett relaxációs zenéket. Ha csak egy kicsit is, de csökken tőle a stressz, már megérte!
Természetesen ránk, emberekre is hatnak ezek a muzsikák, mi pedig a kedvenceinkre. Nekem bejön ez a körforgás! :D Ti kipróbáljátok? ;)
Küldjétek el a tapasztalataitokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése